Monday, October 18, 2010

tips untuk hidup yang segar ~siri 1~

hai...akum dan slmt 1 malaysia..
hari isnin yang moody nie, nur nak kongsi tips untuk hidup sentiasa segar dan tenang..

ok...tips2nya adalah...

1) setiap hari, kalu bule, jgn lupa utk berjalan sekurang2nya 10-30 minutes.. supaya dapat menyedut udara yg segar dan mata pun takla penat asyik menghadap komputer jak;

2) duduk dengan tenang at least 40 minit setiap hari;

3) tidur 8 jam setiap hari (cdgn: 10pm-5am)

4) bangun  jer dari tidor, fikir dalam minda bahwa aku hari ni nak nampak bertenaga, bersemangat, dan bersifat empati;

5) main permainan yang disukai;  (cth: games...)

6) baca buku kegemaran; ( novel, buku motivasi, buku resipi..);

7) ambil masa utk bersenam, yoga dan solatt...(penting tu....)

8) luangkan masa bersama orang tua dan kanak2; (ambil aura )

9) berangan2 sekali sekala tu tada masalah...:

10)  jgn lupa hidangan setiap hari perlu ada sayur dan buah2an, kurangkan makan daging;

11) minum byk air kosong ( bio aura pun ok...elken pun tak kurang juga baiknya..;

12) tryla buat sekurang2nya 2 org tersenyum dengan anda setiap hari; (cdgn: suami dan anak2);

13) jgnlah buang masa dan tenaga anda yg sangatt bernilai tu dengan mendengar cerita2 gosiip yg terlampau...;

14) lupakan kisah2 masa lampau.dan jgn ingatkan kawan2 anda dengan kisah2 itu. semua2 tu boleh mengganggu gugat kegembiraan kita. so, nda payah ingatlah semua2 tu...LUPAKANNN...yg penting PANDANG KE DEPAN, DISITU ADA JALAN;

15) jgn berfikir negatif atau rasa2 tak dapat control situasi. tapi, simpan tenaga anda untuk pemikiran yang positif (cdgn: SAYA BOLEH HANDLE THE SITUATION);

16) Jadikan kehidupan anda ibarat sekolah dan kita berada disini untuk BELAJAR. setiap masalah yg mendatang adalah umpama KOKURIKULUM. contohnya: belajar matematik ada org takut nak belajar tapi terpaksa dihadap juga..iyala nak lulus pangkat 1 mesti kena belajar juga.. so, anggaplah masalah itu mcm belajr maths tadi, kena hadap dan habis silibus, takyah dah nak hadap lagi..heheh..apa yg penting..mcm tula juga masalah..perlu dihadap jugala kiranya...apapun, kena tenang dan belajar daripada kehidupan...(melalut pulak);

17) kata orang: breakfast like a king, luch like a prince and dinner like a beggar (mcm pengemis) biar betulll...?;

18) kalu bole, smile alwayz (terutama bila jumpa bosz dekat lif )hehehe...and try ketawa supaya adrenalin mengalir dengan kencang..hehehe..(i'll try);

19) hidup kita ni sebenarnya terlalu singkat. jadi, tryla supaya jgn buang masa utk sakit hati dgn org lain. cubalah sayangi org lain yg ada disekitar anda...(suami, anak2, ibubapa, mentua, ipar, abg kakak adik, mcik2 pakcik2 saudara mara, jiran sebelah, siapa lagi ya...artis? bolehla....;

20) ok, ini yg paling best: JGN TERLALU SERIUS...SAPA2 PUN TAK SUKA..TAKUTTT.....

sambung lain entries yer...nak rehatkan mata hati dulu.

No comments:

Related Posts with Thumbnails