Monday, September 26, 2011

mari berhibur.. :D


mendengarkan lagu sofarz ini menjadikan aku tergamam seketika kerana keasyikan lirik, lagu dan vocal penyanyi. sangat menusuk hati..

dan bila esok kitakan bertemu kembali
masihkah ada ruang di dalam hatimu
untuk cinta yg kita pernah miliki utk selama2nya
Jom layan lagu2 sofarz.. :)


aha..mcm :) best tak dengar lagu sofarz tu..jom layan lagu terbaru dari sofarz 


ok tak? 
kita nak layan lagu lain yg tak kurang bestnya juga.. jom layann..


 dan lagi...


akhirnya, lengkap lah suda rangkaian lagu yag siokknya...mendayu2. ada ketika menyentuh hati dan perasaan. 

ok semua...:) lain kali kita carik lagi lagu yg best2 ok!! :)

Friday, September 23, 2011

EnGliSh ManGliSh

aHa...

English? siapa tak mau good in english kan. semua org pun kalu bole nak bertutur dlm english, membaca dan menulis dlm english dgn excellent!! siapa tak mau?

cuma, kitorang bukanlah tongue english, manglish adalah.. jadik...kena practise la jugak yak. tak bole nak lari. sgt memalukan bila disuruh write dlm english tak champion, bertutur dgn boss, lidah terbelit2 la pulak. so, WAJIB cari cara how to improve ur bi..

so, sedikit strategi utk dikongsi bersama for improve our english:

 - have an english only evening once a week. cook in english - etc. rewrite ur recipe in english,
 - write an english love letter,
 - write poem in english,
 - rewrite fairytales, jokes or instructions in english,
 - go online and find lyrics to ur favorite songs and sing along,
 - write the person's biograpyh in english,
 - talk to yourself in english while you clean or do the dishes,
 - go around the house and try to name everything in english (furniture, clothes, etc ).
 - look up words you don't know.

tips for beginners:

1) express yourself like a baby - learn language slowly (listen, talk, read and write)
2) listen to english everyday -radio, tv, movies, online lessons
3) make an english /esl friend - make up conversations, practise language, use beginners textbooks
4) read english stories - start with children storybooks, try esl readers, read advertisements, signs an labels,
5) write down new words - starts a vocabulary (new word) notebook. - write words in alphabetical order     
    (A,BC) - make example sentences, always use an english -english dictionary first.
6) keep an english diary - start with one sentence - how do you feel? what did you do today? - write another 
    sentence tomorrow.
7) visit an english speaking countary -  learn english more quickly, stay with english family, hear native  
    speakers talk, have a fun exercise.

so, do u have an idea on how to get a better english practise? lets some more:

basically, before we start to do the practice, one thing we must tell ourself, where do i start?

1)  ask urself, why do i want to learn english?
     - is it because you want to, or because someone else wants you to? - studying english must be something you want to do.

2) set goals
    - etc: to improve listening skills and pronounciations, grammars (whatever your goals-write them down)

3) make an agenda
    -  schedule ur time - start off slowly, but study regularly.

4) make a commitment
   - motivation is important!

5) have fun learning english
    - the things we do best in life are the things we enjoy doing. so, enjoy with ur practise. give  
       rewards for what have ur doned.

cukupla dulu setakat ini..chayoes..sambungg.....lain hari. :)

kesuburan-siri 1

salam bertemu kembali...

title kesuburan: banyak membawa makna yang tersirat bukan sahaja kepada wanita tetapi juga kepada kaum adam..terlalu sensitif untuk diceritakan. masa kini, ramai kawan2 terdekat yang berusaha untuk mendapatkan zuriat tetapi sehingga kini masih ada yang belum berjaya..dimana silapnya dan apakah sebabnya, HANYA TUHAN SAHAJA YANG TAHU...

Apa yg penting, kita kena berusaha dan tingkatkan usaha dari masa ke semasa. bukan sahaja dari segi kekerapan hubungan intim tetapi juga dari segi peningkatan tahap kesuburan diri. Banyak nasihat, panduan, ubat kesuburan, ubat hormon yang dijual di pasaran. semuanya di tangan diri sendiri, mana satu nak guna.

melalui siri KESUBURAN ini, serba sedikit pengetahuan yang ada, semuanya dari pembacaan, pendengaran dan surf dari pakcik google ini akan disatukan dalam siri title kesuburan. untuk pengetahuan diri sendiri dan mereka2 yg ada di luar sana, yg mana tak sempat nak guna pakcik google, bolehlah try2 petua2, dan panduan2 yag ada dlm siri penulisan asnur kali ini. harap2 ianya membantu kita untuk lebih peka dgn tahap kesuburan kita sendiri.

first of all,
1) Niat-pasang niat untuk mendapatkan zuriat yang diredhai Allah;
2) doa - berdoa byk2, terutama selepas solat : moga2 mendapat zuriat yang dirahmati Allah; contoh doa yg baik utk di amalkan akan saya postkan dlm siri yg akan dtg;
4) kurangkan berat badan - kurangkan makanan bergula dan karbohidrat;
                                        - lebihkan sayur dan buah-buahan, ulam-ulaman;

4) cari pakar dlm bidang klinik puan/tuan- ujian kesuburan dan panduan kesuburan;
5) berserah kepada Allah SWT - apa yg berlaku kpd kita sudah pasti ada hikmahnya.

Project Baby TV - Brenda Strong, Yoga 4 Fertility

Related Posts with Thumbnails